Tidigare produktioner

 

2018 Utgrävarna

2018 Utgrävarna – eller Paleontologen i Graven Bredvid

I Utgrävarna få man följa med Paleontologerna Edward Cope och Othniel Marsh till ett träsk i Louisiana, någon stans i närheten av New Orleans. De har fått i uppdrag av en mycket begåvad professor att hitta så många dinosaurieskelett som möjligt. Marsh tycker det är viktigt att dokumentera alla fynd och har med sig den svenska reportern Wendela, för att nyheter om hans upptäckter och framgångar ska nå resten av vetenskapssamfundet. Cope, som har en religiös bakgrund har med sig sin bästa vän och bibelfanatiker Charles. Tillsammans ska de hitta bevis på att dinosaurier är guds skapelser och inte beviset på någon typ av evolution.

Dessa två paleontologer är inte de enda som vill finna de värdefulla fynden som ligger begravda i träsket. En kvinna vid namn Mary Aning, som upptäckte benen först, måste nu kämpa för att dessa två paleontologer inte ska komma iväg med alla fynd som ligger begravda i denna dinosauriekyrkogård. Situationen förbättras inte heller av att markägaren Marie Laveau har egna planer för dessa skattjägare.

 

2017 Muren

2017 MUREN – eller Alla Väggar Bär till Berlin

Örebrospexets SM-bidrag 2017:

**Muren – eller Alla Väggar Bär till Berlin**

Spelades den 26/5 samt 9/9 i Aula Nova, Örebro Universitet!

Örebrospexet tar er tillbaka till nådens år 1989 och bjuder på den sanna historien om Berlinmurens fall. Vad var det egentligen som hände innan den historiska presskonferensen som blev startskottet för den allmänna rivningen av muren? För att få svar på den frågan måste vi introducera Gertrud. Gertrud är chef i företaget som byggde och numera underhåller muren. Hon älskar sin position nästan lika mycket som hon älskar murar. Murar är det bästa hon vet och hon är säker på att resten av kontoret håller med henne, även om det är lite osmidigt att muren löper rakt igenom kontoret. Günter Schabowski, pressansvarig för östtyska staten, är mycket nöjd med muren och Gertruds arbete. Inom en timme ska han hålla presskonferens och annonsera om Gertrud och partiets fortsatta samarbete. Båda är inställda på att den fantastiska Berlinmuren kommer stå kvar lika stadigt som alltid, för om man bortser från introducerandet av en ny amerikansk ägare, flera nya storkunder, personer som vill igenom muren och allmän stress, vad kan väl hända på en timme?

Örebro och MUREN tog hem priset – Bästa Omstart

Stockholm, Kårspexet tog hem priset – Bästa Spex 


 

2017 Hjärnornas Krig

2017 Hjärnornas Krig – eller OS i kärnvapen

Vi landade i en osäker tid där rädsla och fientlighet regerade

__Välkomna till USA under slutet av Kalla kriget__

Bill Gates är en asocial nörd vars enda njutning är att mecka med sin mjukvara. Hans ömma moder vill inget annat än att Billy-ponken ska lyckas här i livet så hon curlar banan bäst hon kan åt honom. Hennes senaste projekt är att säkerställa att Bill får pitcha sitt nya mjukvarusystem för den store presidenten Ronald Reagan som letar efter nya sätt att besegra den ökända ryssen och så förstås djävulen själv – kommunism. När Bills mjukvara omedvetet blir självmedvetet och uppladdat i hans högst levande kollega Melinda börjar Bill bli orolig. Är det kanske till och med läge att radera sin sökhistorik på datorn…?


 

2016 Häxprocessen

2016 Häxprocessen – eller Kvinnor som hatar män som hatar kvinnor

Manus: Andreas Palm (chef), Anna Blomberg, Axel Missirliu, Daniella Andersson, Petter Kristiansson och Simon Ohm.
Regi: Elisabeth Brånsgård och Anna Rosengren.

Borgmästare Thegnér har under sin karriär bränt 199 häxor och ser mycket fram emot brännandet av nummer 200. Detska bli en trevlig tillställning för hela familjen och då kan man inte bränna vilken häxa som helst! Då ska man bränna en överhäxa. Thegnér trappar därför upp jakten ytterligare och hyr in en mystisk konsult från Tyskland. En häxjägare med ett sjätte sinne för att hitta häxor. I en annan del av Stockholm har häxorna Månstråle, Gruntilda och Malin olika uppfattningar om häxbränningen. Det är trots allt inte häxor som bränns, bara helt vanliga kvinnor. Och vad gör väl det?

 
I rollerna:
Borgmästare Thegnér – Robin Wholin
Hans Prytz – Andreas Palm
Gruntilda – Karolina Höijer Källström
Tortyrmästarinnan Kristina – Lisa Nilsson
Katten Morris – Axel Missirliu
Malin Matsdotter – Daniella Andersson 
Gråkappa – Jonatan Blom
Månstråle – Jens Enocsson 

 

2015 De aningslösa

2015 De aningslösa – eller En värdlös weekend

Manus Anna Blomberg (chef), Elisabeth Brånsgård, Andreas Palm, Olle Ohlsson, Johanna Gustafsson, Petter Kristiansson och Mona Ek.
Regi: Emelie Borg och Simon Ohm.

Det är tidigt 1900-tal. Den tekniska, medicinska och politiska utvecklingen går framåt som aldrig förr. Men på den anrika herrgården Knights Hall i Sussex är allt som vanligt… nästan. Den världsvane godsherren mr Smith är mitt uppe i planeringen för helgen, och det är inget världsligt fredagsmys han siktar på. Ett spännande event står på schemat och den världsomspännande gästlistan hintar om att en brokig skara besökare är i antågande. Men helgen kommer att bli mer dramatisk än vad någon hade väntat sig. Allianser kommer att bildas och falla, pekfingrar kommer att riktas mot varandra. Vem vet vem som kommer ut från herrgården levande? Örebrospexet 2015 går i mysteriets tecken, så håll ögonen öppna under skrattsalvorna!

 

2014 Capone

2014 Capone – eller Säg te om ni vill ha sprit

Manus: Olle Ohlsson (chef), Simon Ohm, Emelie Borg, Anna Blomberg, Mona Ek och Markus Kennerberg.
Regi: Marina Viktorsson och Robin Påhlsson.

2014 var året då vi tog oss till Chicagos undre värld.

Al Capone och hans högra hand Frank Nitti har stora drömmar som leder dem till Chicago, där de är övertygade om att framgång och rikedomar väntar. Livet i Chicago är dock inte enkelt! Als lillasyster Rose är väldigt påträngande, udda människor befinner sig ständigt i omgivningen och senatorn Hattie Caraway gör allt hon kan för att försvåra situationen för Capone och gänget.

Föreställningen hade premiär 7 mars och ytterligare sju föreställningar gjordes i mars. Förutom föreställningarna i Örebro tog vi oss på turné till Linköping där föreställningen spelades på Sagateatern. En minnesvärd och rolig helg!

 

2013 Svartskägg

2013 Svartskägg – eller En pirats bekännelser

År 2013 begav vi oss ut på en resa över världshaven tillsammans med kapten Svartskägg och besättningen på skeppet Queen Anne’s revenge.

 

2012 Troja

2012 Troja – eller Ett spex i hästväg

För tredje gången arrangerades spex-SM i Örebro.

Till spex-SM 2012 tog vi oss till antikens Troja och Sparta och berättade den sanna historien om vad som låg bakom det trojanska kriget. Av avundsjuka skapar gudinnan Eris en konflikt om vem som är Olympens skönaste gudinna, vilket får större konsekvenser än någon kunnat ana.

”Troja” vann Bästa omstart samt Juryns specialpris, för gestaltningen av det trojanska kriget i ett musiknummer som blandade stagefight (med en stor mängd spjut!), koreografi och sång, och ”visade hur vackert våld kan vara”.

”Bästa spex”-titeln hamnade återigen i Linköping.

 

2012 Wilhelm Tell

2012 Wilhelm Tell – eller Allt man behöver ryms i en tunna

2012 firade vi 15-årsjubileum och tog med publiken till centraleuropa i slutet av 1200-talet. Bröderna Wilhelm och Rickard Tell återvänder till sin barndomsby efter korstågen och inget är sig likt i den lilla byn. Den elake fogden av Habsburg har tagit makten över dalen, så hur ska det nu gå när bröderna återvänder?

Det blev en historia full av intriger, humor, kärlek, skatter och äpplen.

På grund av en specialeffekt i slutscenen fick producenten gömma sig i en tunna på scenen, där hon sedan fick sitta hoptryckt till applådtacket kom.

Föreställningen hade premiär 23/2, vilket är någon form av rekord, och spelades sedan ytterligare 7 gånger innan sommaruppehållet. Lagom till höstterminsstart plockades föreställningen fram och spelades en gång för nya studenter och övrigt folk som tog chansen.

 

2011 Dracula

2011 Dracula – eller Skriet från SPA-avdelningen

År 2011 fick vi följa med när Dracula tillsammans med frun Bettan startade hotell och spa i Transylvanien!

Av någon anledning försvann unga flickor ur hotellets personal spårlöst, vilket drog till sig monsterjägarna Alice, Bastian och senare även deras far Van Helsing.

 

2010 Kvinnodomsprovet

2010 Kvinndomsprovet – eller Att göra en tavla är väl ingen konst?

Året var 1876, på det förnäma svenska universitetet rörde sig många av den tidens storheter. I centrum för föreställningen stod en kamp mellan prins Eugen och professor Sonya Kovalevsky om skönhetens innersta väsen. Vi fick även följa den blygsamma kvinnan Selma Lagerlöf på hennes resa genom spexet. Där mötte hon den mörke August Strindberg och den oerhört sympatiske Victor Rydberg och många andra starka personligheter så som Jenny Lind.

 

2009 Faraos förbannelse

2009 – Faraos förbannelse – eller Låt den rätte åka dit!

Detta år begav vi oss till Egypten. Året är 1922 och Tutanchamons grav öppnas av arkeologen Howard Carter. Finansiären Lord Carnarvon är på plats, och fler personer strömmar till för att få vara med när föremålen fraktas från graven mot Kairo. Men… på en flodpråm på Nilen börjar otäcka saker hända. En efter en dör karaktärerna och det fruktas att faraonens förbannelse är över dem. Eller finns det en mördare ombord?

 

Vi gjorde detta år en förflyttning i spellokal. Vi flyttade in på Hjalmar Bergman Teatern och spelade där föreställningen. En häftig upplevelse, med en stor scen och en stor salong. Bandet fick flytta upp drygt två meter upp i luften på en byggställning.

Att spela på Hjalmar Bergman Teatern är dock långtifrån gratis och det satte sina spår i föreningens ekonomi.

Föreställningen hade premiär fredagen 13 mars och spelades ytterligare fem föreställningar. Detta år spelades ingen nolleföreställning.

 

2008 Furstinnan av Sicilien

2008 – Furstinnan av Sicilien – eller En maffig historia

Platsen är Sicilien under medeltiden. Furstinnan Bianca Fanucci har åldersnoja och får nys om ett recept till evigt liv. Biktfadern Corleone vill att furstinnan gifter sig med någon från hans ätt, men Bianca är allt annat än intresserad av giftermål. Den lata kammarjungfrun Claudia tvingas in i Biancas jakt på evigt liv.

Det mest minnesvärda från detta spex är Dödgrävaren. Med en kuslig kostym och ett roligt skådespeleri etsade han fast sig på näthinnan. Framförallt med omstartslåten ”God natt, god natt”…

Föreställningen spelades i aulan, Örebro universitet. Premiär 7 mars och därefter ytterligare 7 föreställningar. Under föreställningsperioden spelades Örebrospexets 100:de föreställning för publik vilket firades med tårtkalas! Efter sommaren gjordes en nolleföreställning innan Furstinnan fick vila.

I programbladet tackades ”det dekorbyggarvänliga vårlika vintervädret” som hade tillåtit oss att vara utomhus och bygga och måla när inomhuslokalen inte räckte till…

 

2007 Gustav III

2007 Gustav III

För andra gången arrangerades Spex-SM i Örebro.
”Gustav III” var Örebrospexets bidrag till spex-SM 2007. Bidraget vann ”Bästa kostym, mask peruk”.
Spexet inleddes med en helt tom scen, där dekor och rekvisita från de andra spexens bidrag kunde skymtas i bakgrunden. Efter en inledningsscen gick ridån ner och en sagolikt snygg slottsscen byggdes upp. Men det vi minns mest är de fantastiskt fina kostymerna, som var en fröjd för ögat och Bellmans skojvisa om Celsius: ”Celsius så sur och grå, svenska språket kränker. Hör det knastrar när han går, ännu värre när han tänker.”

Åtta bidrag tävlade i spex-SM, från Lund i söder till Luleå i norr. Vinnare av ”Bästa spex” blev Linköpings Studentspex.

 

2007 I Churchill´s hemliga tjänst

2007 I Churchill’s hemliga tjänst – eller Man krigar bara två gånger

2007 hade Örebrospexet 10-årsjubileum!

Året är 1939. I London har Winston Churchill precis blivit utsedd till krigsminister. På grund av traumatiska minnen från första världskriget tillkallar han sin psykolog Sigmund Freud för att få hjälp.

Vi fick följa Churchill’s kamp för att försöka stoppa tyskarna så att de allierade kunde vinna andra världskriget. Hur kommer det sig att operation Dagen D blev så framgångsrik?

En bihandling var hur Ian Fleming inspirerades till att skriva böckerna om James Bond.

Föreställningen spelades i aulan, Örebro universitet. Premiär 3 mars och därefter följde 8 föreställningar innan Churchill fick sova över sommaren. Lagom till hösten togs han fram och en nolleföreställning genomfördes.

Detta år flyttade spexet till campus, efter att ha huserat inne i stan under några år. I källaren på GIH och i ett litet rum i det bruna huset vid volleybollplanerna fick spexet skapa kostymer och dekor.

 

2006 KHAN

2006 KHAN – eller Vart tog allt siden vägen?

Året är 1279.

Det mongoliska folket lever i fattigdom och svält. Kublai khan, deras gode men något fule härskare, beger sig med sin bror Yang ner till Samarkand för att hämta hem tull från Sidenvägen, men Wu, den galna änkekejsarinnan av Kina, har stoppat all sidenexport. Tullkistorna gapar tomma! Kublai och Yang skyndar till Peking för att få fart på sidenhandeln igen och äventyret är igång.

I Kinas kejserliga palats utspelar sig en rafflande föreställning fylld av intriger, kärlek och ond bråd död. Vi möter även personligheter som Marco Polo, farfar Djingis och Konfucius den 42:e.

Kahn eller Vart tog allt siden vägen är en spännande upplevelse för alla med humor och innehåller massor av musik, dans, skratt och omstarter. Ligger Kina ute vid Universitetet?
Kom hit så får du se!

KHAN spelades i Universitetsaulan dessa datum:
21, 23, 24, 25, 28, 30, 31 mars och 1 april

På vardagar började föreställningen kl 19:00 och på lördagar började den kl 16:00.

Priser:
100 kr ordinarie pris.
90 kr för studenter (inkl. högstadie och gymnasieelever.).
100 kr mot uppvisande av NA-kort.
50 kr för barn ej fyllda 13 år.
Köp din biljett i Biljettbutiken eller i Krakafoajén.

 

2005 Guldfeber

2005 Guldfeber – eller att tjäna en hacka med en hacka

Ulvar i fårakläder, guldbaggar och guldtackor figurerar i Yukons mörka skogar, i trakten kring Dawson City. I vildmarken hörs ljudet av hackor mot sten och överallt sliter förhoppningsfulla guldgrävare på jakt efter rikedom. Det är guldrush i Kanada. I Dawson City handlar lycksökare mark och utrustning medans sluga affärsmän gör sig en rejäl hacka. Vem blir rik och vem får gå tomhänt och vad är det som smyger i skogen? Örebrospexet erbjuder dig guld och gröna skogar. Kom och bli smittad av guldfeber. Hos oss blir inte guldet till sand. Vågar du pröva lyckan?

Guldfeber spelades i Universitetsaulan dessa datum:
4, 8, 10, 11, 12, 15, 17, 18 och 19:e mars.
På vardagar började föreställningen kl 19:00 och på lördagar började den kl 16:00.

Priser:
100 kr ordinarie pris.
80 kr för studenter (inkl. högstadie och gymnasieelever.).
80 kr mot uppvisande av NA-kort.
50 kr för barn ej fyllda 13 år.
Köp din biljett på Kårkansliet, i Biljettbutiken eller i Krakafoajén.

 

2004 JFK

2004 JFK – eller hur man svartmålar Vita Huset

Startsignalen för 2004 han knappt klinga ut förrän startskottet gick för Örebrospexets föreställningar. År 2004 presenterade Örebrospexet stolt en gnistrande uppsättning om en av Amerikas mest berömda presidenter, John F. Kennedy.

”Spexet ”JFK eller Hur man svartmålar Vita Huset” tar dig med till 50- och 60-talets Amerika. Låt dig sugas in i en värld full av superstjärnor, lyx och glamour, politik och intriger. Där får du bland annat träffa John och fästmön Jackie samt hans föräldrar, Joseph och Rose Kennedy. Familjen rör sig i de höga kretsarna, i sällskap med filmstjärnor och artister såsom Frank Sinatra och Marilyn Monroe, och fördriver tiden med förströelser och rekreationsresor. Vad som händer avslöjas i vår rafflande berättelse som kommer få era skrattgropar att studsa av okontrollerade muskelsammandragningar i ren upprymdhet.

Vi ger er historien om John F. Kennedy, hans nöjen och strapatser, hans val och kval. Varför har hans tid på presidentposten gjort honom till den amerikanska ikon han fortfarande är? Följ med tillbaka i tiden och ta reda på sanningen. Följ med tillbaka i tiden och upplev allt på nytt. Följ med tillbaka i tiden och upplev – JFK!”

Tack publiken!
Nu har sista föreställningen av JFK spelats och vi tackar alla som var med och skapade den fantastiska produktionen, men framför allt alla som kom och tittade!

Nu är det bara att se fram emot nästa produktion! Vi ses!

Press
”ytterligare åtta föreställningar ska ges. Under någon av dessa bör den publik som anser sig ha kultiverad smak och förfinad bildning infinna sig i universitetsaulan.” – Nerikes Allehanda

”Ensemblen har fått och tagit regi. Den är lysande eller levande” – Nerikes Allehanda

”I sång och spel visade flera på scenen och ”i diket” närmast professionell karaktär. Det vill jag säga också om arrangemang och koreografi.” – Nerikes Allehanda

 

2003 Kung Kristina

2003 Kung Kristina – eller Gira te Italia

Stockholm slott, 1654.

På tronen sitter drottning Kristina och styr landet. Ekonomin är körd i botten och statskassan gapar tom. Den förre rikskanslern Axel Oxenstierna och adelsmannen Magnus Gabriel de la Gardie finns vid hennes sida och tillsammans förbereder de inför ett stort besök, ett besök de ser fram emot med spänning och tillförsikt – kanske kan detta vara vägen ur krisen? Det är mycket som skall ordnas. Kristinas kusin, Karl Gustav, hennes vän sen barnsben får höra om besöket. Han blir lite försmådd och småsur över att Kristina ska tillkalla hjälp ifrån utlandet och inte använda de resurser man redan förfogar över – nämligen honom själv… han vet vad som krävs för att vända skutan rätt… problemet är bara att Kristina inte anser att skutan behöver vändas så radikalt och definitivt inte åt det håll han vill.

För att förändra detta grava missförhållande vänder han sig till sin förtrogna Ebba Sparre. I kulissen lurar en försmådd adel som inte är nöjd med det sätt på vilket Kristina styr landet. Detta drar Ebba nytta av – tillsammans med Karl utarbetar de en sinnrik komplott för att ändra på ett par saker i landet. Kanske till och med, i världen.

Det är till denna miljö den franske filosofen Rene Descartes anländer, ”för att sprida kunskap och goda råd”. Kristina och Descartes fattar snabbt tycke och tillsammans smider de egna, stora planer för att göra världen till en bättre plats. För att ge dessa planer kraft och stort genomslag beger de sig till Påven i Vatikanen i Rom. Med på färden dit ner får Karl Gustav följa med som vaktchef över Kristinas livgarde. Oxenstierna stannar i Sverige där han åter axlar manteln som rikskansler. Ebba får stanna likväl och de la Gardies liv blir tomt och trist.

Väl i Rom trasslar det till sig ordentligt för Kristina och hennes följe och i Sverige smider Ebba sina ränker vidare, ränker vars konsekvenser kommer att påverka hela Europa under flera hundra år.

 

2002 Hamlet

2002 Hamlet – en vanföreställning

Våren 2002 – Spex-SM

Under våren 2002 anordnades det svenskt mästerskap i spex i Örebro och Örebrospexet medverkade i arrangemanget och med ett tävlingsbidrag.

Projektledare för spexmästerskapet var Örebrospexets egen Jon Forssell. Örebrospexets ambitioner att ställa upp med ett bra och roligt tävlingsbidrag sporrade föreningen. Vi beslöt att skriva ett nytt minispex, eftersom varje bidrag fick vara högst en timma långt. Arbetet satte igång med full fart för att producera Hamlet – En vanföreställning. Under våren var vi dock tvungna att lämna den lokal som hjälpt oss så mycket under produktionen av Zorry. Detta gjorde att dekorgruppen fick flytta in i PI-barackerna på universitetet, kostym sydde i slöjdsalen och skådisar repade i dramasalen. I och med Hamletproduktionen så introducerades en ny form av dekorkonstruktion, att måla gigantiska fonder.

Under en intensiv period slet örebrospexarna som aldrig förr. Mot slutet blev det stressigt och ingen visste om det skulle bli klart innan ridån gick upp. Det fick bära eller brista. Skådespelarna hade aldrig repat i dekoren och dekorgruppen hade aldrig fått öva sina dekorbyten tillsammans med skådespelarna. Ridån gick upp och det bar hela vägen… men ingen vet nog egentligen hur.

 

2002 Zorry

2002 Zorry – eller Sagan om swingen

Manus: Anders Björk, Jon Forssell, Kalle Hjalmarsson, Johan Wiborgh
Regi: Jon Forssell och Anita Thorsberg

Mexiko, strax efter sekelskiftet. Det förtryckta folket håller på att samla ihop sig och sätta sig upp mot den styrande övermakten. Det tisslas och tasslas om revolution överallt, så även i den lilla staden Alta California. Staden styrs av borgmästare don Montero som i sitt släptåg alltid har den smått dumme och tafatte sergeant Garcia. Revolutionärerna Pancho Villa och Maria vill inget hellre än att stjälpa överklassens tyranneri, med borgmästaren i spetsen, och åter ge makten åt folket. Men de behöver en ledare, någon som kan sätta press på don Montero…
I staden finns en liten restaurang som ägs av don Diego de la Vega. Där jobbar hans syster, Evita, som hjälper sin bror och håller honom under uppsikt.

På torget i den lilla staden sover alla tungt. In kommer don Diego de la Vega efter att ha varit på maskerad. Han är lite på lyset och skrävlar om sina bravader. Av misstag råkar han snitta ett ”Z” i skjortan på den sovande vakten med sin sabel. Vakten flyr och de la Vega ropar ”SORRY” efter honom. Detta leder till en ryktesspridning om att det finns en maskerad hämnare i staden som vågar trotsa övermakten. Han får namnet Zorry, efter ropet och snittet i skjortan.

Nu börjar en jakt för att få reda på vem denne Zorry är. Don Montero vill veta så att han kan förgöra honom, revolutionärerna så att de kan få sin efterlängtade ledare. De la Vega vet inte om att det är han som iscensatt denna klappjakt, då han var så onykter den där maskeradkvällen att han inte minns något. Evita börjar lägga ihop två och två. Det var blod på både handskarna och capen när don Diego kom hem den kvällen. Skulle han kunna vara Zorry? Men han är ju så mesig.

Don Montero anar att Pancho Villa och Maria vet vem Zorry är och för att ta reda på det får Garcia klä ut sig till kvinna och förföra Pancho så att denne förhoppningsvis pratar bredvid mun. Maria och Pancho å sin sida misstänker att don Montero vet vem Zorry är och därför får Pancho klä ut sig till kvinna och förföra don Montero. En handelsresande, Willy Loman, som är på genomresa för att sälja golfartiklar, följer intresserat utvecklingen i staden.

Don Montero blir mer och mer desperat, då Zorry gör entré vid ett flertal tillfällen och förödmjukar honom inför den mycket vackra Poca Hotass (Pancho) genom att snitta honom på de mest påhittiga sätt. Loman studerar Zorrys svärdsteknik och blir helt fascinerad av Zorrys swing, den skulle göra sig bra på Europatouren. Loman lägger ihop två och två och finner att Zorry måste vara don Diego. Detta grundar han på att don Diego aldrig varit närvarande när Zorry gjort entré, att en sådan swing bara kan höra hemma i överklassen där don Diego lever samt att don Diego har mest att vinna på om don Montero försvinner för då skulle med största sannolikhet don Diego bli borgmästare. Don Montero blir ursinnig vid detta avslöjande och hotar don Diego till livet. De blir dock avbrutna av att Zorry gör entré igen. Don Diego kan alltså inte vara Zorry. Zorry och don Montero fäktas och det slutar med att Zorry vinner. I samma ögonblick stormar Marias man, Diaz, in och förklarar att revolutionen är vunnen. Med sitt skjutglada gamla finger skjuter han av misstag både Loman, som dör en handelsresandes död och don Diego, som när han dör färgar baren grön (av blomkvasten som han hämtat åt Maria som han blivit kär i) och röd (av blodet) och därmed bildar den mexikanska flaggan.
Evita avslöjar sig som Zorry. Hon gjorde det för att dra uppmärksamheten från sin känslige bror, genom att vara Zorry när don Diego var närvarande. Han var dock aldrig närvarande när Zorry gjorde entré så detta misslyckades hon med. Hon gjorde det även för att imponera på Pancho Villa. Han blir störtförälskad i Evita vid avslöjandet och de får givetvis varandra.

 

2001 Ragnar Rök

2001 Ragnar Rök – eller Mission Impossible

Manus: Jon Forssell, Johan Wiborgh, Fredrik Strengbom (Jesper Schill, Maria Hansson)
Regi: Anita Torsberg, Hanna Larsson

Det händer saker i Norden. Asagudarna, under ledning av Oden, är lite oroliga. Munken Ansgar sprider sin kristna lära och allt fler låter sig konverteras. Han måste stoppas! Men Ansgar är listig. En mörk natt kidnappar han Loke och intar själv hans position i Valhall. Han intrigerar och smider planer och försöker implementera delar av sin lära hos asagudarna. Främst, vinner han Odens öra. Det dröjer inte länge innan Ansgar förstår att det är Iduns magiska äpplen som håller gudarna unga och starka.

Sagt och gjort – han kidnappar Idun och eftersom endast hon vet vart ungdomsäpplena växer åldras nu gudarna snabbt och blir svaga. Räddaren i nöden dyker dock upp. Åtminstone om man får tro Mot – Vinda, den kärlekskranka valkyrian. Hon har nämligen med sig Ragnar Rök, en sägenomspunnen och alltigenom stenhård viking. Han vinner dock inget förtroende hos gudarna och Mot – Vindas tjat hjälper föga. Ragnar har nämligen ett spjut inkört i ryggen och det, vet väl alla, får man bara när man rymmer! Och för några fegisar finns inte plats i asarnas armé.

Ragnar förvisas från asborg. Tor, Blader, Mimer och de övriga gudarna kommer inte överens alls längre och allt ser mörkt ut. Balder tror på förhandlingar medan Tor mer liknar en amerikansk president i sin önska att bara slå allt sönder och samman för att vinna den religiösa striden.
Men se – ur aska och misströstan stiger Idun fram igen. Ragnar har på sin ensamma vandring i förbifarten befriat henne från Midgårdsormen och den slutgiltiga striden skall snart stå. Med äpplen och vapen i högsta hugg, skall fienden förgöras. Dock leder ivern att komma ut på slagfältet till en serie oförklarliga och tragiska olyckor, vilka medför att alla gudar utom Mimer förlorar livet. Mimer har nämligen räknat ut allt, men tröttnat på Valhall och följer gärna med Ansgar på nästa uppdrag.

Generationsskifte utmärkte hösten. Många gamla rävar flyttade eller började jobba och fungerade mest som bollplank och idésprutor. Men det stora antalet nya spexare klarade biffen alldeles utmärkt. Återigen rimmat, återigen fast dekor och utbyggd scen. Återigen succé. Under året byggdes framförallt PR – maskineriet ut. Fler sponsorer, fler pengar, fler reklamprodukter. Främst märktes väl bussreklam och banderoller på campus.
Nästa naturliga steg i Örebrospexets explosionsartade utveckling var en turné. Ragnar Rök packades ner i lådor och in i lastbil och åkte till Linköping. Turnén genomfördes med god hjälp och assistans från Linköpings StudentSpex. Dekoren byggdes upp och om, eller turnéanpassades, orkestern sattes på plats (sic) i orkesterdiket och till sist fick publiken se Ragnar Rök gå upp och under igen. Cirka 150 glada och nöjeslystna Linköpingsbor hade lockats till Forumteatern i Nationernas Hus. Ännu en milstolpe i Örebrospexets historia är avklarad.

 

2000 Zeppelin

2000 Zeppelin – eller gasen i botten, eller Y2K

Manus: Jon Forssell, Tobias Scholtzé, Fredrik Strengbom, Emil Josefsson
Regi: Anita Thorsberg, Hanna Larsson, Jon Forssell

Tysklands makt är kraftigt begränsad vid sekelskiftet och kejsaren Willhelm II´s intresse för att göra nåt åt den saken är även den kraftigt begränsad. Detta upprör den maktgalne Kaptenen Krieger som är chef för slottsvakten och han börjar så smått att smida planer för att själv ta makten.

Greve Ferdinand von Zeppelin med familj är goda vänner till kejsaren, Zeppelins dotter Hella har ett gott öga till Prins Willhelm och hustrun Isabella har ett likadant till allt som har med hovet och rikedomar, smycken och juveler att göra. Vid hovet verkar även sen Willhelm II´s fars tid en vetenskapsman vid namn Alpf Topf och en sur, ALU – anställd servitris som heter Sara. Alpf Topf är säker på att han ska bli den som får äran att uppfinna något till Willhelm II som redan i 1900 – talets första år skall ge honom titeln ”Århundradets tysk”. Så blir dock inte fallet. Alpf Topf får till uppgift att tillse att Europas högsta alp befinner sig inom Tysklands gränser – ”Höj en redan befintlig”, för krig vill Willhelm II inte ha. Den finns en bra vid greve Zeppelins palats vid Bodensee. Zeppelin blir dock den som skall uppfinna det som ger kejsaren all den berömmelse han strävar efter. Vid detta besked ser Isabella von Zeppelin för sin inre syn, hur hennes mans tillgångar alla rinner ut i sanden ”du finner upp varje slant, du slösar pengar på uppfinnarförmågan, men ej en spänn på din tant”, menar hon. Kapten Kriegers plansmideri går inte så bra, fram till att han råkar höra en konversation mellan Zeppo och Willhelm II angående den kommande uppfinningen. Allmänt hållna uttryck tolkas till specificerade order om en jättesuperkanon i hans öron. Planen blir således – sno kanonen och lägg Europa under fötterna. Han finner i denna veva en blixtrande arg Isabella och de beslutar att göra gemensam sak i att taga kejsaren och greven av daga.

Zeppelin grunnar på vilken typ av maskin eller dylikt han skall bygga åt kejsaren, allt emedan Alpf Topf bygger på sin alp, alltmer desillusionerad i takt med att kejsaren ständigt ”höjer kraven”. Servitrisen Sara är förflyttad till grevens gods där allt nu sker och är sur där också. Till slut kommer Zeppo på vad han skall låta bygga till kejsaren och i största hemlighet startar konstruktionen av en ubåt.

Det börjar närma sig invigning av Zeppelins uppfinning och Kapten Krieger skall snart få skörda frukten av sin väntan. Han och Isabella finner dock inte på ett smart sätt att utföra mordet utan att det kan kopplas till dem. I samma stund som de söker efter lösningar, vandrar en förkrossad Alpf Topf förbi och blir indragen i de onda planerna. För att slippa bygga flera alper är Alpf Topf beredd att gå långt, så långt som att vara Kapten Krieger och Isabella behjälplig i utförandet av nidingsdådet. Således byter han ut de tuber med syre som Zeppelin skulle ha till ubåten mot heliumtuber, för att resenärerna på jungfruresan skall kvävas till döds. Prinsen och Hella som haft det lite knackigt, mest på grund av att prinsen haft problem med att lära om från det manlighetsläger han varit på och de kommunikationsproblem kunskaper från ett sådant kan föranleda, finner till slut varandra efter att Hella, som på bar gärning upptäckt Krieger, Isabella och Alpf Topf, bett honom hämta vakter och deras fäder. Hella konfronterar Isabella, som genom tjuvknep och rackartyg vinner den kamp som uppstår varpå Isabella sedan gömmer vad hon tror är den döda Hella. Den ränksmidande duon Kapten Krieger/Isabella haffas (Krieger skjuts i benet genom prinsens försorg)och invigningen av ubåten fortsätter. Uppfinningen avtäcks av den ovetande kejsaren, uppfinnaren och prinsen (Hella har ännu inte återkommit och således inget kunnat säga), syretuberna kopplas till ubåten, som fylld av helium vänder sig runt sin egen axel, förblir svävande och därefter tjänstgör, inte som ubåt, utan som luftskepp – som Zeppelinare. Prinsen och Hella får naturligtvis varandra och Alpf Topf, han rymmer för att aldrig mer bli sedd.

 

1999 Emigranterna

1999 Emigranterna – eller Fucking Dufvemåla eller Äksjos Mi, du ju spik svidisch

Manus: Fredrik Strengbom, Oskar Björnstad, Anna Skoglund, Johan Wiborgh, Hanna Larsson, Tomas Listerman
Regi: Kristof Beghin, Fredrik Strengbom, Johan Wiborgh

Svälten härjar Småland och kanske rent av hela Sverige. Karl – Oskars bror, den drömmande Robert, har tröttnat på att slita och släpa sten för bonden Roth och vill ge sig av till Amerika. Fylld av tillförsikt och hopp övertalar han lättvindigt vapendragaren Arvid och sedermera även den mycket stornäste (a la Cyrano de Bergerac) Karl – Oskar själv och hans hustru, den höggravida Kristina att ge sig iväg. Enbart av ekonomiska skäl och inga andra, får inte Karl – Oskars svärmor följa med och barnen, sådär en tio – tolv till antalet göms i en kista för att de inte skall behöva lösa biljett för resan över atlanten, till drömmarnas land.

Även Kristinas bror, Danjel, en nykristen predikant finner att resan till Amerika kan vara av godo – i Dufvemåla motarbetas han ständigt och aktivt av kyrkoherden och hans högra arm, länsman själv. Under hot om hospitalplacering predikar han om vikten av att ”gå i Mose fotspår, över atlanten”. Det passar Danjel lite extra bra; i det nya landet – den nya tron, den nya församlingen – det nya prästerskapet – Danjel själv. Valda delar av hans församling, den förra glädjeflickan Ulrika och hennes dotter Elin, som också är föremål för Arvids kärlek, får följa med på pilgrimsfärden. På båten utspelas ett Titanicliknande kärleksdrama mellan Arvid och Elin.

Väl komna till Amerika, ruineras resesällskapet raskt då de tvingas att betala dryga böter då Karl – Oskar låtit sitt humör hagla över en stackars guide vars fråga ”who knows?” felaktigt översatts av den knapphändigt engelsktalande Robert, inte till ”vem vet” utan ”Vilken näsa!” Till följd av detta strandsätts sällskapet under vintern i Buffalo, där Arvid och Elin skiljs åt för alltid av en arg Ulrika vars planer inte är att låta Elin gifta sig med Arvid utan med en rik amerikan. Arvid, Karl – Oskar och Danjel, försörjer sig nämligen såsom dragshowartister under vintern och det föll inte Ulrika på läppen alls.

Desillusionerad vandrar så Arvid i Roberts sällskap genom öknen för att söka guld och lycka, återvända rika och leva gott, Robert i allmänhet och Arvid i äktenskap med Elin. Danjels planer att skapa en egen församling och så småningom bli kung i Amerika kräver ett offer; han utför ett mord på en fastighetsmäklare och sedan en försäljning av den lagfart han tagit från liket till Karl – Oskar. Kort sagt – han lurar Karl – Oskar att köpa en kyrka. Sådden går trögt för Karl – Oskar, kyrkogårdens jord är lika fylld av sten som de småländska åkrarna och utfattig efter ett dåligt fastighetsköp (Danjels kyrkoförsäljning) börjar hoppet tryta. Till allas förvåning, återvänder Arvid och Robert från öknen utan guld, men med en efterlysning på Danjel för det mord han utfört i Buffalo, polisen arresterar honom, Arvid får hittelön (eller belöningen som var utfäst på Danjel) och Elin. Pengarna han fick i hittelön skänker han till Karl – Oskar som ger honom och Robert jobb på den gård han nu kan köpa för pengarna och allt blir till slut frid och fröjd.

 

1998 Hertig karl

1998 Hertig Karl – eller Jag vill också bli Universitet

Manus: Fredrik Strengbom
Regi: Fredrik Strengbom, Johan Wiborgh

Gustav Wasa lönnmördas på ett mystiskt sätt och kampen om makten och kronan börjar. Maktgiriga bröder, konspirerande statsministrar från Tidaholm och norska frikyrkopastorer och helbrägdagörare drar och påtar alla i sina små maktsträngar för att påverka historiens gång. Hertig Karl, Johan bror, förlänas Närke och den där tillkommande ivrigt saxande lanshövdingen, blir bedrövad och vill gärna bli kung. Det sätts käppar i hjulet från alla möjliga håll, inte ens den finlandssvenske lönnmördare han skickar ut i syfte att ta sin bror av daga lyckas i sitt uppsåt.

Det gäng som håller på nu, under namnet Örebrospexet, (tidigare Örebro Studentspex och Örebro universitetsspex) har hållit på sedan höstterminen 97, då föreningen bildades, av Emil Josefsson och Fredrik Strengbom. ” Med plakat och pepparkakor stod vi utanför Kraka och Kåren och raggade folk. Vi var ju bara två och det räckte liksom inte, det insåg vi raskt”. Resultatet av deras ansträngningar blev fyra föreställningar av ”Hertig Karl eller Jag vill också bli universitet” under senvåren 98 och det var nog tur att Emil och Fredrik fick tag på andra intresserade. Antalet roller i Hertig Karl lär ha varit runt trettio. Det första spexet på campus på många år besöktes av inte mindre än 700 gäster.