Vad är spexet

Örebrospexet är en ideell öppen förening vid Örebro Universitet som varje år sätter upp en egenskriven teaterproduktion

 

Vi som jobbar med spexet

Spexet är ett stort maskineri som kräver många människor för att fungera där antalet aktiva varierar aningen från år till år men ligger någonstans mellan 40 till 60 personer.

Spexet år 2014/2015 - De Aningslösa (eller en värdlös weekend)


Spexet är uppdelat på ett antal arbetsgrupper som ansvarar för sin egen ingrediens i den stora spexkakan. Här kan du läsa lite mer om grupperna.

 

Band
Alltid med på noterna. Ett taktfast gäng som håller kontakten med skådisarna och håller publiken i ett fast grepp. Musik och sång ger hålligång.

 

Dekor
Med manus som bakgrund skapar de en dekorativ scenografi. Den är ofta fantastiskt kul, isärtagbar och nyskapande, likt en utvecklingsfond.Klubbmästeri
Har laganda och sätter idéerna de har på lager i verket och lagar all den sagolika mat som sedan serveras. Gör festliga fester och kalasroliga kalas, högtidliga hippor och puttriga partaj.

 

Kostym
Har en viktig paroll. De maskerar skådisarna så att det klär deras roll. Sätter tyg på karaktärerna så de blir grandiosa, för syns skull.

 

Låtgruppen
Under en föreställning med Örebrospexet förekommer en hel del musik med finurliga texter som skrivs av spexarna. De ordvrängare som gillar melodier och betoningar och samtidigt kan rimma är självskrivna medlemmar i låtgruppen.

 

Manus
En stor bunt text av spexigt slag. En storslagen historia som vänder ut och in och upp och ner på dina verklighetsuppfattningar och får dig att kvida av skratt.

 

PR
Designar allt som går i tryck. De skapar ett bra intryck utåt. Uttrycker vår önskan om stöd hos sponsorer så det ekonomiskt kan kännas tryggt och säkert. Lägger tryck på att locka vår publik till oss.

 

Skådis
Ett gäng rappa ordekvilibrister som gärna trallar i samklang med rytmiska kroppsrörelser. Alltid beredda att handla oförberett. Garvade gladlynta scenkonstnärer som ska få publiken att garva.


Kör
Det där lilla extra. Limmet mellan pappersarken, osten på pizzan, grädden på semlan. De som gör att föreställningen blir fetare.


Smink
Tar bort skådisarnas karaktärsdrag och sätter dit nya. Ung blir gammal och blond blir flint. En ansiktslyftning kan ofta se kul ut.

 

Styrelsen
Håller ihop föreningen och sköter arbetet utanför produktionen. Det innebär alltifrån att söka bidrag till att hålla spexets traditioner vid liv.

 

Teknikgruppen
Gruppen som ger ljud och ljus till scenen. Här kan den tekniske få sitt lystmäte med såväl roliga ljudeffekter som snygga ljussättningar. Är du vän med strålkastare, sladdar och mixerbord ska du söka teknikgruppen!


Gyckelgruppen
Skapar sång och skådespel för att ge extra reklam åt spexet, på såväl sektionssittningar som andra evenemang. Här kan man vara med och skriva låttexter och sketcher, sjunga och agera, i en liten skala.