2002 Zorry - eller Sagan om swingen

Manus: Anders Björk, Jon Forssell, Kalle Hjalmarsson, Johan Wiborgh
Regi: Jon Forssell och Anita Thorsberg

Mexiko, strax efter sekelskiftet. Det förtryckta folket håller på att samla ihop sig och sätta sig upp mot den styrande övermakten. Det tisslas och tasslas om revolution överallt, så även i den lilla staden Alta California. Staden styrs av borgmästare don Montero som i sitt släptåg alltid har den smått dumme och tafatte sergeant Garcia. Revolutionärerna Pancho Villa och Maria vill inget hellre än att stjälpa överklassens tyranneri, med borgmästaren i spetsen, och åter ge makten åt folket. Men de behöver en ledare, någon som kan sätta press på don Montero…
I staden finns en liten restaurang som ägs av don Diego de la Vega. Där jobbar hans syster, Evita, som hjälper sin bror och håller honom under uppsikt.


På torget i den lilla staden sover alla tungt. In kommer don Diego de la Vega efter att ha varit på maskerad. Han är lite på lyset och skrävlar om sina bravader. Av misstag råkar han snitta ett "Z" i skjortan på den sovande vakten med sin sabel. Vakten flyr och de la Vega ropar "SORRY" efter honom. Detta leder till en ryktesspridning om att det finns en maskerad hämnare i staden som vågar trotsa övermakten. Han får namnet Zorry, efter ropet och snittet i skjortan.

Nu börjar en jakt för att få reda på vem denne Zorry är. Don Montero vill veta så att han kan förgöra honom, revolutionärerna så att de kan få sin efterlängtade ledare. De la Vega vet inte om att det är han som iscensatt denna klappjakt, då han var så onykter den där maskeradkvällen att han inte minns något. Evita börjar lägga ihop två och två. Det var blod på både handskarna och capen när don Diego kom hem den kvällen. Skulle han kunna vara Zorry? Men han är ju så mesig.

Don Montero anar att Pancho Villa och Maria vet vem Zorry är och för att ta reda på det får Garcia klä ut sig till kvinna och förföra Pancho så att denne förhoppningsvis pratar bredvid mun. Maria och Pancho å sin sida misstänker att don Montero vet vem Zorry är och därför får Pancho klä ut sig till kvinna och förföra don Montero. En handelsresande, Willy Loman, som är på genomresa för att sälja golfartiklar, följer intresserat utvecklingen i staden.

Don Montero blir mer och mer desperat, då Zorry gör entré vid ett flertal tillfällen och förödmjukar honom inför den mycket vackra Poca Hotass (Pancho) genom att snitta honom på de mest påhittiga sätt. Loman studerar Zorrys svärdsteknik och blir helt fascinerad av Zorrys swing, den skulle göra sig bra på Europatouren. Loman lägger ihop två och två och finner att Zorry måste vara don Diego. Detta grundar han på att don Diego aldrig varit närvarande när Zorry gjort entré, att en sådan swing bara kan höra hemma i överklassen där don Diego lever samt att don Diego har mest att vinna på om don Montero försvinner för då skulle med största sannolikhet don Diego bli borgmästare. Don Montero blir ursinnig vid detta avslöjande och hotar don Diego till livet. De blir dock avbrutna av att Zorry gör entré igen. Don Diego kan alltså inte vara Zorry. Zorry och don Montero fäktas och det slutar med att Zorry vinner. I samma ögonblick stormar Marias man, Diaz, in och förklarar att revolutionen är vunnen. Med sitt skjutglada gamla finger skjuter han av misstag både Loman, som dör en handelsresandes död och don Diego, som när han dör färgar baren grön (av blomkvasten som han hämtat åt Maria som han blivit kär i) och röd (av blodet) och därmed bildar den mexikanska flaggan. 
Evita avslöjar sig som Zorry. Hon gjorde det för att dra uppmärksamheten från sin känslige bror, genom att vara Zorry när don Diego var närvarande. Han var dock aldrig närvarande när Zorry gjorde entré så detta misslyckades hon med. Hon gjorde det även för att imponera på Pancho Villa. Han blir störtförälskad i Evita vid avslöjandet och de får givetvis varandra.

Historik


2017 MUREN - eller Alla Väggar Bär till Berlin
2017 Hjärnornas Krig - eller OS i kärnvapen

2016 Häxprocessen - eller Kvinnor som hatar män som hatar kvinnor
2015 De aningslösa - eller En värdlös weekend
2014 Capone - eller Säg te om ni vill ha sprit
2013 Svartskägg - eller En pirats bekännelser
2012 Troja - eller Ett spex i hästväg
2012 Wilhelm Tell - eller Allt man behöver ryms i en tunna
2011 Dracula - eller Skriet från SPA-avdelningen
2010 Kvinndomsprovet - eller Att göra en tavla är väl ingen konst?
2009 - Faraos förbannelse - eller Låt den rätte åka dit!
2008 - Furstinnan av Sicilien - eller En maffig historia
2007 Gustav III
2007 I Churchill's hemliga tjänst - eller Man krigar bara två gånger
2006 KHAN - eller Vart tog allt siden vägen?
2005 Guldfeber - eller att tjäna en hacka med en hacka
2004 JFK - eller hur man svartmålar Vita Huset
2003 Kung Kristina - eller Gira te Italia
2002 Hamlet - en vanföreställning
2002 Zorry - eller Sagan om swingen
2001 Ragnar Rök - eller Mission Impossible
2000 Zeppelin - eller gasen i botten, eller Y2K
1999 Emigranterna - eller Fucking Dufvemåla eller Äksjos Mi, du ju spik svidisch
1998 Hertig Karl - eller Jag vill också bli Universitet