2000 Zeppelin - eller gasen i botten, eller Y2K

Manus: Jon Forssell, Tobias Scholtzé, Fredrik Strengbom, Emil Josefsson
Regi: Anita Thorsberg, Hanna Larsson, Jon Forssell 

Tysklands makt är kraftigt begränsad vid sekelskiftet och kejsaren Willhelm II´s intresse för att göra nåt åt den saken är även den kraftigt begränsad. Detta upprör den maktgalne Kaptenen Krieger som är chef för slottsvakten och han börjar så smått att smida planer för att själv ta makten.


Greve Ferdinand von Zeppelin med familj är goda vänner till kejsaren, Zeppelins dotter Hella har ett gott öga till Prins Willhelm och hustrun Isabella har ett likadant till allt som har med hovet och rikedomar, smycken och juveler att göra. Vid hovet verkar även sen Willhelm II´s fars tid en vetenskapsman vid namn Alpf Topf och en sur, ALU - anställd servitris som heter Sara. Alpf Topf är säker på att han ska bli den som får äran att uppfinna något till Willhelm II som redan i 1900 - talets första år skall ge honom titeln "Århundradets tysk". Så blir dock inte fallet. Alpf Topf får till uppgift att tillse att Europas högsta alp befinner sig inom Tysklands gränser - "Höj en redan befintlig", för krig vill Willhelm II inte ha. Den finns en bra vid greve Zeppelins palats vid Bodensee. Zeppelin blir dock den som skall uppfinna det som ger kejsaren all den berömmelse han strävar efter. Vid detta besked ser Isabella von Zeppelin för sin inre syn, hur hennes mans tillgångar alla rinner ut i sanden "du finner upp varje slant, du slösar pengar på uppfinnarförmågan, men ej en spänn på din tant", menar hon. Kapten Kriegers plansmideri går inte så bra, fram till att han råkar höra en konversation mellan Zeppo och Willhelm II angående den kommande uppfinningen. Allmänt hållna uttryck tolkas till specificerade order om en jättesuperkanon i hans öron. Planen blir således - sno kanonen och lägg Europa under fötterna. Han finner i denna veva en blixtrande arg Isabella och de beslutar att göra gemensam sak i att taga kejsaren och greven av daga.

Zeppelin grunnar på vilken typ av maskin eller dylikt han skall bygga åt kejsaren, allt emedan Alpf Topf bygger på sin alp, alltmer desillusionerad i takt med att kejsaren ständigt "höjer kraven". Servitrisen Sara är förflyttad till grevens gods där allt nu sker och är sur där också. Till slut kommer Zeppo på vad han skall låta bygga till kejsaren och i största hemlighet startar konstruktionen av en ubåt.

Det börjar närma sig invigning av Zeppelins uppfinning och Kapten Krieger skall snart få skörda frukten av sin väntan. Han och Isabella finner dock inte på ett smart sätt att utföra mordet utan att det kan kopplas till dem. I samma stund som de söker efter lösningar, vandrar en förkrossad Alpf Topf förbi och blir indragen i de onda planerna. För att slippa bygga flera alper är Alpf Topf beredd att gå långt, så långt som att vara Kapten Krieger och Isabella behjälplig i utförandet av nidingsdådet. Således byter han ut de tuber med syre som Zeppelin skulle ha till ubåten mot heliumtuber, för att resenärerna på jungfruresan skall kvävas till döds. Prinsen och Hella som haft det lite knackigt, mest på grund av att prinsen haft problem med att lära om från det manlighetsläger han varit på och de kommunikationsproblem kunskaper från ett sådant kan föranleda, finner till slut varandra efter att Hella, som på bar gärning upptäckt Krieger, Isabella och Alpf Topf, bett honom hämta vakter och deras fäder. Hella konfronterar Isabella, som genom tjuvknep och rackartyg vinner den kamp som uppstår varpå Isabella sedan gömmer vad hon tror är den döda Hella. Den ränksmidande duon Kapten Krieger/Isabella haffas (Krieger skjuts i benet genom prinsens försorg)och invigningen av ubåten fortsätter. Uppfinningen avtäcks av den ovetande kejsaren, uppfinnaren och prinsen (Hella har ännu inte återkommit och således inget kunnat säga), syretuberna kopplas till ubåten, som fylld av helium vänder sig runt sin egen axel, förblir svävande och därefter tjänstgör, inte som ubåt, utan som luftskepp - som Zeppelinare. Prinsen och Hella får naturligtvis varandra och Alpf Topf, han rymmer för att aldrig mer bli sedd.

Historik


2017 MUREN - eller Alla Väggar Bär till Berlin
2017 Hjärnornas Krig - eller OS i kärnvapen

2016 Häxprocessen - eller Kvinnor som hatar män som hatar kvinnor
2015 De aningslösa - eller En värdlös weekend
2014 Capone - eller Säg te om ni vill ha sprit
2013 Svartskägg - eller En pirats bekännelser
2012 Troja - eller Ett spex i hästväg
2012 Wilhelm Tell - eller Allt man behöver ryms i en tunna
2011 Dracula - eller Skriet från SPA-avdelningen
2010 Kvinndomsprovet - eller Att göra en tavla är väl ingen konst?
2009 - Faraos förbannelse - eller Låt den rätte åka dit!
2008 - Furstinnan av Sicilien - eller En maffig historia
2007 Gustav III
2007 I Churchill's hemliga tjänst - eller Man krigar bara två gånger
2006 KHAN - eller Vart tog allt siden vägen?
2005 Guldfeber - eller att tjäna en hacka med en hacka
2004 JFK - eller hur man svartmålar Vita Huset
2003 Kung Kristina - eller Gira te Italia
2002 Hamlet - en vanföreställning
2002 Zorry - eller Sagan om swingen
2001 Ragnar Rök - eller Mission Impossible
2000 Zeppelin - eller gasen i botten, eller Y2K
1999 Emigranterna - eller Fucking Dufvemåla eller Äksjos Mi, du ju spik svidisch
1998 Hertig Karl - eller Jag vill också bli Universitet