1999 Emigranterna - eller Fucking Dufvemåla eller Äksjos Mi, du ju spik svidisch

Manus: Fredrik Strengbom, Oskar Björnstad, Anna Skoglund, Johan Wiborgh, Hanna Larsson, Tomas Listerman
Regi: Kristof Beghin, Fredrik Strengbom, Johan Wiborgh 


Svälten härjar Småland och kanske rent av hela Sverige. Karl - Oskars bror, den drömmande Robert, har tröttnat på att slita och släpa sten för bonden Roth och vill ge sig av till Amerika. Fylld av tillförsikt och hopp övertalar han lättvindigt vapendragaren Arvid och sedermera även den mycket stornäste (a la Cyrano de Bergerac) Karl - Oskar själv och hans hustru, den höggravida Kristina att ge sig iväg. Enbart av ekonomiska skäl och inga andra, får inte Karl - Oskars svärmor följa med och barnen, sådär en tio - tolv till antalet göms i en kista för att de inte skall behöva lösa biljett för resan över atlanten, till drömmarnas land.

Även Kristinas bror, Danjel, en nykristen predikant finner att resan till Amerika kan vara av godo - i Dufvemåla motarbetas han ständigt och aktivt av kyrkoherden och hans högra arm, länsman själv. Under hot om hospitalplacering predikar han om vikten av att "gå i Mose fotspår, över atlanten". Det passar Danjel lite extra bra; i det nya landet - den nya tron, den nya församlingen - det nya prästerskapet - Danjel själv. Valda delar av hans församling, den förra glädjeflickan Ulrika och hennes dotter Elin, som också är föremål för Arvids kärlek, får följa med på pilgrimsfärden. På båten utspelas ett Titanicliknande kärleksdrama mellan Arvid och Elin.

Väl komna till Amerika, ruineras resesällskapet raskt då de tvingas att betala dryga böter då Karl - Oskar låtit sitt humör hagla över en stackars guide vars fråga "who knows?" felaktigt översatts av den knapphändigt engelsktalande Robert, inte till "vem vet" utan "Vilken näsa!" Till följd av detta strandsätts sällskapet under vintern i Buffalo, där Arvid och Elin skiljs åt för alltid av en arg Ulrika vars planer inte är att låta Elin gifta sig med Arvid utan med en rik amerikan. Arvid, Karl - Oskar och Danjel, försörjer sig nämligen såsom dragshowartister under vintern och det föll inte Ulrika på läppen alls.

Desillusionerad vandrar så Arvid i Roberts sällskap genom öknen för att söka guld och lycka, återvända rika och leva gott, Robert i allmänhet och Arvid i äktenskap med Elin. Danjels planer att skapa en egen församling och så småningom bli kung i Amerika kräver ett offer; han utför ett mord på en fastighetsmäklare och sedan en försäljning av den lagfart han tagit från liket till Karl - Oskar. Kort sagt - han lurar Karl - Oskar att köpa en kyrka. Sådden går trögt för Karl - Oskar, kyrkogårdens jord är lika fylld av sten som de småländska åkrarna och utfattig efter ett dåligt fastighetsköp (Danjels kyrkoförsäljning) börjar hoppet tryta. Till allas förvåning, återvänder Arvid och Robert från öknen utan guld, men med en efterlysning på Danjel för det mord han utfört i Buffalo, polisen arresterar honom, Arvid får hittelön (eller belöningen som var utfäst på Danjel) och Elin. Pengarna han fick i hittelön skänker han till Karl - Oskar som ger honom och Robert jobb på den gård han nu kan köpa för pengarna och allt blir till slut frid och fröjd.

Historik


2017 MUREN - eller Alla Väggar Bär till Berlin
2017 Hjärnornas Krig - eller OS i kärnvapen

2016 Häxprocessen - eller Kvinnor som hatar män som hatar kvinnor
2015 De aningslösa - eller En värdlös weekend
2014 Capone - eller Säg te om ni vill ha sprit
2013 Svartskägg - eller En pirats bekännelser
2012 Troja - eller Ett spex i hästväg
2012 Wilhelm Tell - eller Allt man behöver ryms i en tunna
2011 Dracula - eller Skriet från SPA-avdelningen
2010 Kvinndomsprovet - eller Att göra en tavla är väl ingen konst?
2009 - Faraos förbannelse - eller Låt den rätte åka dit!
2008 - Furstinnan av Sicilien - eller En maffig historia
2007 Gustav III
2007 I Churchill's hemliga tjänst - eller Man krigar bara två gånger
2006 KHAN - eller Vart tog allt siden vägen?
2005 Guldfeber - eller att tjäna en hacka med en hacka
2004 JFK - eller hur man svartmålar Vita Huset
2003 Kung Kristina - eller Gira te Italia
2002 Hamlet - en vanföreställning
2002 Zorry - eller Sagan om swingen
2001 Ragnar Rök - eller Mission Impossible
2000 Zeppelin - eller gasen i botten, eller Y2K
1999 Emigranterna - eller Fucking Dufvemåla eller Äksjos Mi, du ju spik svidisch
1998 Hertig Karl - eller Jag vill också bli Universitet